De Toller

Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Land van herkomst: Canada

Uiterlijke kenmerken:
Lichaam: deze middenslag hond heeft een korte en rechte rug, die geleidelijk afloopt van de schoft naar het kruis. De staart is in het verlengde van de rug aangezet en reikt tot aan de sprongen. Hij wordt normaliter onder de ruglijn gedragen, behalve als de hond attent is, maar laat de rug wel vrij. De borstkas is ruim en diep. Hij reikt tot de god aangesloten ellebogen. De buiklijn is licht opgetrokken. De benen zijn recht en goed gehoekt. Ze hebben middelgrote, ronde en gesloten voeten met zwemvliezen. De krachtige en droge hals is middelmatig lang.
Hoofd: het wigvormig hoofd heeft een brede en lichtgewelfde schedel. De stop is matig aangegeven en de wangen zijn valk. De lippen zijn aaneengesloten. De oren worden hangend gedragen en zijn hoog en wat ver naar achteren aangezet. Ze hebben een driehoekige vorm. De amandelvormige ogen zijn goed ver uit elkaar geplaatst en hebben een vriendelijke uitdrukking. Nova Scotia Duck Tolling Retrievers hebben een volledig schaargebit.
Schouderhoogte: reuen hebben een schouderhoogte tussen de 48 en 51 centimeter en bij teven is die 45 tot 48 centimeter.
Vacht:
de vacht is dubbel en waterafstotend. Het dekhaar is middelmatig lang en zacht en de ondervacht is dicht en zacht. Op de rug mag het haar gegolfd zijn.
Kleuren: de vachtkleur mag alle tinten hebben tussen rood en oranje. Gewoonlijk hebben deze honden een witte aftekening op de staartpunt, voeten, borst en bles, maar dit is niet verplicht. De neus is zwart of past qua kleur bij de vachtkleur, lichtgetinte Tollers hebben meestal een roze neus en roze pigment. De oogkleur kan bruin tot barnsteenkleurig zijn.

Aard:
Karakter: de ‘Toller’, zoals dit ras ook wel genoemd wordt, is een heel vriendelijke, attente, ongecompliceerde, speelse en opgewekte hond. Hij is behoorlijk intelligent en is in het algemeen erg gehoorzaam. Tollers zijn levendig en actief, maar niet in overdreven mate. In huis zijn ze meestal rustig. De meeste Tollers zwemmen en apporteren erg graag. Ze blaffen doorgaans weinig. Verder is het sociale en vreedzame karakter kenmerkend voor dit ras.
Sociale aanleg: Nova Scotia Duck Tolling Retrievers zijn fijne gezinshonden die van nature goed omgaan met soortgenoten en andere huisdieren. Ten opzichte van kinderen stellen ze zich geduldig op. Ze zijn altijd te porren voor een balspelletje. Bij onraad laten ze hun stem horen, maar laten het daar wel bij. Ook voor mensen die ze niet kennen, zijn deze opvallende honden vriendelijk.

Omgang:
Verzorging: de Toller heeft niet veel vachtverzorging nodig. Borstel ongeveer eens per week de vacht goed uit. In de verharingsperiode moet de hond wat vaker geborsteld en gekamd worden. Houd de nagels kort.
Opvoeding: dit ras is niet moeilijk op te voeden. Ze leren relatief snel nieuwe commando’s en werken graag voor de baas. Met de stem kan de eigenaar heel veel bereiken.
Beweging: Tollers hebben redelijk veel beweging nodig. Naast de reguliere dagelijkse wandelingetjes moet u er met deze hond regelamtig op uit. De meeste zijn dol op apporteren en zwemmen, ook tijdens koudere en regenachtige dagen. Komt het u eens een dag niet uit, dan passen deze honden zich doorgaans aan de omstandigheden aan.
Gebruiksmogelijkheden: met een juiste begeleiding kan deze benjamin onder de Retrievers erg goed meedraaien in hondensporten als flyball, behendigheid en gehoorzaamheid. Als gezinshond in een sportief ingesteld gezin zijn ze eveneens uitstekend op hun plaats.